Przepisy na pączki i faworki. Przed nami tłusty czwartek. Jak przygotować najlepsze pączki? Poznaj sprawdzone przepisy [ZDJĘCIA]
Przepis autorstwa Katarzyny Jaworek
Składniki: 1,5 szklanki mleka, 5 żółtek, 50 g drożdży, 1,5 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki soli, 80 dag mąki
50 g margaryny, 1,5 łyżki spirytusu, słoiczek konfitury wiśniowej, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę. Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.