6 z 9
Poprzednie
Następne
Przepisy na pączki i faworki. Przed nami tłusty czwartek. Jak przygotować najlepsze pączki? Poznaj sprawdzone przepisy [ZDJĘCIA]
Pączki z serkiem ricotta.
Przepis autorstwa Anny Cyganik-Idęć
Składniki: 200 g sera ricotta
2 jajka, 75 g mąki (ok. pół szklanki), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki cynamonu, łyżka cukru, szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego), olej/smalec do smażenia
cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.