Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sukcesy KGW z Gminy Kościerzyna podczas wojewódzkiego konkursu na Potrawy z grzybów

Joanna Surażyńska
Podczas Dożynek Samorządowo-Diecezjalnych współtowarzyszących XVI Kaszubskiej Jesieni Rolniczej w Lubaniu, odbył się konkurs kulinarny na „Potrawy z grzybów". Organizatorem konkursu był Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. Wśród laureatek konkursu znalazły się reprezentantki Gminy Kościerzyna.

Przedmiotem konkursu były produkty i potrawy tradycyjne z grzybów leśnych. Głównym celem było propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach pomorskiej kuchni regionalnej, zachowanie tradycyjnych smaków oraz integracja i aktywizacja kół gospodyń wiejskich województwa pomorskiego.

Do konkursu przystąpiło 13 KGW z czterech powiatów: kościerskiego, kartuskiego, gdańskiego i starogardzkiego. Komisja konkursowa powołana przez dyrektora Pomorskiego Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku p. Aleksandra Mach w składzie: Grażyna Greinke - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie, Karina Młodzianowska - naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji ze Starostwa Powiatowego w Kościerzynie, Joanna Janiak - Wyroślak - ekspert ds. Wsparcia Sprzedaży Banku BGŻ S.A. Departament Finansowania Agrobiznesu, Ewelina Wika-Czarnowska - członek Zarządu Pomorskiej Izby Rolniczej oraz Andrzej Dolny z PODR w Gdańsku oceniała smak i dobór składników lokalnych.

Pierwszym miejscem nagrodziła „Leśny przysmak z Kaszub w zalewie słodko-kwaśnej" przygotowany przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata", a puchar i nagrodę ufundowaną przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego wręczył Aleksander Mach, dyrektor PODR. Drugim miejscem nagrodzono „Pulki z sosem borowikowym" przygotowane przez KGW z Nowego Klincza. Nagrodę ufundowaną przez Bank BGŻ S.A. Departament Finansowania Agrobiznesu wręczyła Joanna Janiak - Wyroślak - ekspert ds. Wsparcia Sprzedaży. Trzecim miejscem uhonorowano „Sos borowikowy", który przygotowały panie z KGW Jodłowno, a nagrodę ufundowaną przez Credit Agricole Bank Polska S.A. wręczył Cezary Rutkowski. Wyróżnienie natomiast otrzymał „Sos kurkowy do dziczyzny" przygotowany przez KGW ze Starego Barkoczyna, a nagrodę ufundowaną przez Pomorską Izbę Rolniczą wręczył prezes - Zenon Bistram. Nagrody za cztery najlepsze potrawy ufundował Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni, które wręczył dyrektor - Stanisław Wierycho.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto