Kulinarna przygoda w Nowej Karczmie trwa w najlepsze. Podczas drugich warsztatów, promujących i kultywujących dziedzictwo lokalne uczestniczki przygotowały wyjątkowe potrawy. Tym razem pod czujnym okiem szefa kuchni Sławomira Miotka.
Zajęcia miały miejsce w Gminny Ośrodku Kultury Sportu i Rekreacji w Nowej Karczmie. Grupa przygotowała:
- krem z dyni z mleczkiem kokosowym i pesto z pietruszki;
- eskalopki z polędwiczki wieprzowej owinięte w szynkę szwarcwaldzką serwowane na kaszotto z dynią, granatem i kurkami;
- purée z selera i sos musztardowy
Natomiast Agnieszka Męczykowska przygotowała z uczestnikami słodkie pyszności:
- muffinki z frużeliną wiśniową i kremem,
- cake pops,
- mini cake - pralinki,
- panna cotta z malinami.
- Wszystko było przepyszne bardzo duże podziękowania dla Agnieszki i Sławka za przeprowadzenie warsztatów i nowe, pyszne odkrycia smakowe - podsumowują uczestniczki. - Przepisy i porady z pewnością będą wykorzystywane w kuchni.
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Stolem w Lipuszu.
GOKSiR Nowa Karczma
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?