Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kościerzyna. Konkurs kulinarny w Ekonomiku. Młodzież połączyła tradycję i nowoczesność [ZDJĘCIA]

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Po raz jedenasty uczniowie klas gastronomicznych walczyli o Puchar Starosty Kościerskiego w konkursie kulinarnym pt. ”Nowoczesna Kuchnia Kaszubska”. Rywalizacja na smaki tradycyjnie odbywała się w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie.

W konkursie kulinarnym pt. ”Nowoczesna Kuchnia Kaszubska” o puchar Starosty Powiatu Kościerskiego po raz pierwszy wzięły udział również drużyny z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Bytowa. Tym samym w zmaganiach kulinarnych uczestniczyło 17 drużyn dwuosobowych.

- Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego lub zupy, zakąski czy deseru z wykorzystaniem kaszubskich produktów i zaprezentowanie w nowoczesnej odsłonie - mówi Genowefa Gierszewska, nauczycielka w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. - Na talerzach pojawiły się ryby, kaczka, kurczak, ziemniaki, kasze, żurawina, truskawka, jabłka czy gruszka. Nie brakowało młodzieży inwencji i pomysłów rywalizacji.

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich reprezentowane przez Krzysztofa Szulborskiego - przewodniczącego jury oraz Andrzeja Ławniczaka, Sławomira Miotka, Łukasza Lewandowskiego, Tomasza Szydzikowskiego i Kamila Hildebrandta oceniało przygotowane dania.

- Jak co roku spotkaliśmy się w najlepszej szkole w regionie kaszubskim - mówi Krzysztof Szulborski. - Przypomnę, że ta placówka nosi tytuł "Kuźni Talentów" przyznawany przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Tutaj szukamy kulinarnych perełek, a zatem najlepszych z najlepszych. Doceniamy, że konkurs poświęcony jest tradycyjnym daniom kuchni kaszubskiej, ale z nutą nowoczesności. Niestety współcześnie żyjemy w pędzie, jedząc to co się nadarzy, a mało kto szanuje tradycję.

I miejsce i Puchar Starosty Kościerskiego Alicji Żurawskiej przyznano reprezentacji z Bytowa: Zuzannie Kąkol i Kindze Tyborczyk z klasy czwartej. II miejsce otrzymały Julia Raczkowska i Dominika Szulist z klasy 2 tż 2, III miejsce zajęły Martyna Drewing i Joanna Gruszka z 3 tż a.

- Danie, które dzisiaj wygrało to połączenie tradycji i nowoczesności - podsumowuje Krzysztof Szulborski. - Podano kaszotto, a właściwie pęczotto, ale co ciekawe, z brukwią z lubczykiem i kaczką w formie rolady. Drużyna zachowała tradycję i sztukę kulinarną, ale też nowoczesność.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w rządzie. Donald Tusk przedstawił nowych ministrów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto