W kościerskim Ekonomiku odbyło się szkolenie dla uczniów klasy gastronomicznej, pod nazwą „Kurczak w domu i szkole, nie tylko w rosole”, którego organizatorem była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, a wykonawcą Pomorskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
- Szkolenie prowadzone było przez członka kadry narodowej kraju, międzynarodowego szef kuchni Kazimierza Żołnowskiego ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - mówi Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. - Tematem szkolenia były potrawy z drobiu, a celem - wyłonienie spośród dziewięciu dwuosobowych ekip, najlepszej drużyny, która będzie reprezentowała szkołę podczas finału w Wejherowie.
Uczniowie otrzymali szereg praktycznych informacji dotyczących przygotowywania potraw z drobiu, po czym przystąpili do rywalizacji konkursowej.
Konkurs wygrali Kinga Narloch i Sebastian Machola, którzy będą reprezentować Ekonomik w wojewódzkim konkursie w Wejherowie podsumowującym szkolenie „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?