Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Sprawdziliśmy ceny na targowisku w Kościerzynie. Ile kosztuje kilogram ogórków? ZDJĘCIA

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Na targowisku w Kościerzynie spory ruch. Mieszańcy kupowali nie tylko ogórki, ale także inne warzywa i owoce.
Na targowisku w Kościerzynie spory ruch. Mieszańcy kupowali nie tylko ogórki, ale także inne warzywa i owoce. Edyta Łosińska-Okoniewska
Na targowisku w Kościerzynie spory ruch. Zakupy robią tu mieszkańcy i turyści. Sporo osób na lokalny bazarek wybrało się po ogórki, zaczął się bowiem sezon na zaprawy. Jedni kiszą, inni marynują, jeszcze inni przygotowują mizerie. Sprawdziliśmy, ile kosztuje kilogram ogórków gruntowych. Znamy też ceny innych warzyw i owoców

Ogórki na targowisku w Kościerzynie

Sezon ogórkowy rozpoczął się na dobre. Szczególnie w lipcu i sierpniu zbiory ogórków są obfite. Na lokalnym bazarku w Kościerzynie mieszkańcy kupują workami te warzywa. Ceny są różne. W zależności od straganu za kilogram trzeba zapłacić od 6 do 8 zł.

Oczywiście ogórki można wyhodować samemu w ogrodzie, ale to już dużo większe wyzwanie no i trzeba mieć na to miejsce. Zdecydowana większość osób udaje się do sklepu lub na targowisko, gdzie skrzynek z zielonymi warzywami nie brakuje. O tym, czy nadadzą się one do kiszenia lub marynowania, powie nam odmiana.

Warto wiedzieć, że wśród ogórków gruntowych są takie, które najlepiej nadają się do kiszenia, marynowania, czy do jedzenia na surowo. Zatem lepiej zapytać lokalnych sprzedawców, co wybrać. Oni doskonale wiedzą, jakie rodzaje nadają się do zapraw, a jakie do jedzenia na surowo.

Ile kosztuje kilogram ogórków gruntowych w lipcu?
Pod koniec lipca na targowiskach za kilogram ogórków gruntowych trzeba zapłacić średnio 7 zł. Najdroższa opcja to 8 zł kilogram, a najtańsza 6 zł za kg. U rolnika, który zajmuje się uprawą ogórków kilogram kosztuje 5 zł. Jednak trzeba się liczyć z tym, że ceny mogą jeszcze pójść w górę, bo jak przyznają sprzedawcy, właśnie teraz chętnych na zakup jest sporo.

- O ile konserwowe można kupić i smak nie jest najgorszy, o tyle kiszone lepiej zrobić samemu - mówi Aldona Kłosowska z Kościerzyny. - Próbowałam ogórków kiszonych już gotowych w słoikach i to z różnych firm i żadne nie były tak dobre jak te, które robię sama. Trzeba zatem zakasać rękawy i po prostu wziąć się do roboty, bo zimą kiszeniaki to samo zdrowie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto