Warsztaty kulinarne mogą być świetnym sposobem na promocję regionu i kultywowaniem jego dziedzictwa. Przekonały się o tym uczestniczki lekcji gotowania, która odbyła się w sali Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Nowej Karczmie.
Były to pierwsze warsztaty kulinarne, ale nie ostatnie. Organizatorem zajęć jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Stolem w Lipuszu, a ich tytuł to: „Warsztaty promujące i kultywujące dziedzictwo lokalne obszaru LGD Stolem”.
Tajniki sztuki kulinarnej zdradzała Monika Muchowska. Wspólnie z uczestnikami przygotowała:
- zupę krem z kiszonej kapusty z kruszonką z boczku,
- smażone wątróbki z konfiturą z czerwonej cebuli i jabłkiem,
- smalec z białej fasoli z suszoną śliwką, drożdżową bułeczką i ogórkiem kiszonym,
- carpaccio z piersi kaczki z piernikową kruszonką, musem jabłkowym i karmelizowaną gruszką,
- smażony filet z sandacza z plackami z kiszonej kapusty i karmelizowaną brukselką,
- ciasto marchewkowe z serkiem philadelphia.
- Wszystko było przepyszne, bardzo duże podziękowania dla Moniki Muchowskiej za przeprowadzenie warsztatów i nowe, pyszne odkrycia smakowe - mówi Lidia Narloch. - Kolejne warsztaty już w dniach 5-6.11.2021 r.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?