Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kościerska Chata wygrała półfinał Bitwy Regionów w Starym Polu. Jury doceniło potrawkę z kurczaka

Edyta Łosińska-Okoniewska
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Wąglikowic, które przygotowało kaszubską kaczkę nadziewaną jabłkami i śliwką suszoną. Trzecie powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich z Osówka za salceson z grzybów leśnych.

Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata ma na swoim koncie wiele sukcesów kulinarnych. Nic więc dziwnego, że z kolejnym trofeum wróciło ze Starego Pola, gdzie odbył się konkurs Bitwa Regionów. Tym samym będzie reprezentowało Pomorze w finale ogólnopolskim w Poznaniu.

To była prawdziwa bitwa na smaki. Każdy z uczestników stanął na wysokości zadania, jednak zwycięzca mógł być tylko jeden. W konkursie, który odbył się w Starym Polu uczestniczyło 9 zespołów Kół Gospodyń Wiejskich, reprezentujących różne części województwa. Ich zadaniem było przygotowanie dania konkursowego, które byłoby tradycyjną potrawą, charakterystyczną dla regionu działania zespołu.

Jury konkursowemu przewodniczył utytułowany Mistrz Kuchni Tradycyjnej Andrzej Ławniczak, jednocześnie sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Komisja oceniająca dania przygotowane przez uczestników nie miała łatwego zadania. Zwłaszcza, że pod uwagę brano nie tylko smak potraw, ale także dochowanie wierności dawnym recepturom, dobór właściwych naturalnych składników, jak również formę podania i jej zgodność z miejscowymi tradycjami. Zadanie tym trudniejsze, że podjęto się heroicznej próby porównania smaków pochodzących z różnych regionów województwa. Na stół jury trafiły potrawy wykonane z gęsi, kaczki, kury, królika, ryb i runa leśnego.

Ostatecznie jury przyznało zwycięstwo Kaszubskiemu Stowarzyszeniu Agroturystycznemu Kościerska Chata za potrawkę z kurczaka - Frikasy. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Wąglikowic, które przygotowało kaszubską kaczkę nadziewaną jabłkami i śliwką suszoną. Trzecie miejsce powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich z Osówka za salceson z grzybów leśnych.

Warto dodać, że do piątej edycji Bitwy Regionów zgłosiły się aż 784 Koła Gospodyń Wiejskich. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja nadesłanych 784 zgłoszeń w KOWR. Drugi - przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzymał największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich, przechodzi do finału. Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu w Poznaniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto